m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

Glavni namen praznika vseh čebel in čebelarjev je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Razglasitev svetovnega dne čebel je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih in nevladnih institucij ter diplomacije. S praznovanjem svetovnega dne čebel je najširša javnost seznanjena z dejstvom, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne. V mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov, najbolj zaradi podnebnih sprememb, zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu, zato moramo ohraniti okolje. Zavedati se moramo, da je vloga posameznika za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev ključna.

 

 

Osrednja obeležitev letošnjega SDČ je potekala v okviru virtualne Mednarodne konference, ki jo je organiziral FAO in je imela naslov »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele). Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je s strani Slovenije sodelovala na konferenci, je v svojem nagovoru povedala, da tema letošnje konference »Angažiraj se za čebele« nosi pomembno sporočilo in vsakega od nas spodbuja, da preidemo od besed k dejanjem. »Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad«.

Svetovni dan čebel so sicer praznovali po vsem svetu. Zelo aktivna so bila veleposlaništva Republike Slovenije, ki so v okviru zmožnosti obeležile praznik čebel. V Sloveniji so svetovni dan čebel obeležili povsod, kjer se zavedajo pomena čebel za naravo in človeka.

Med drugim so v Slovenskem etnografskem muzeju svetovni dan čebel obeležili z risarskim umetniškim performansom Čebelje skulpture. Virtualno prireditev so pripravili tudi v Cankarjevem domu, kjer  so predvajali dokumentarni prispevek o čebelarjenju na strešnih terasah Cankarjevega doma. V steklenem atriju Mestne hiše pa bo do 29. maja na ogled razstava z naslovom Čebelarstvo in izzivi v oblikovanju, ki je nastala v okviru projektov UrbanBee, BeeKul ter Čipka in prostor.Ob tej priložnosti pa je tudi Televizija Slovenija pripravila prispevek ob svetovnem dnevu čebel, ki ima tudi izobraževalno noto.

Ob vseh teh dogodkih se zdi, da se je splošna javnost počasi začela zavedati pomembnosti opraševalcev pri pridelavi hrane. Vendar pa bo potrebno še veliko časa, predvsem pa preudarnih in dolgoročnih dejanj, če bomo želeli čebelam zagotoviti varno prihodnost.

Povzeto po: https://worldbeeday.org/si/novice/novice-iz-sveta/242-tretjic-smo-praznovali-svetovni-dan-cebel.html

https://4d.rtvslo.si/arhiv/izodrom/174694248?fbclid=IwAR1Xs5HRPBo3TVM0s1LEobUUa-pGayZt0_Y227t_87ERaZBGEsvql9Z-PXY

Viri slik: http://www.czs.si/Upload/800×400/WBD-logo-SLO%20(2).jpg