m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

Delo s čebelami

Čebelja zalega, ki jo je napadla varoja. V večini primerov izležene čebele kmalu umrejo, ker jih varoja med razvojem močno poškoduje.

Čebelarsko leto se začne avgusta, saj takrat in kasneje zaležene čebele preživijo zimo.

 

Čebelarju je v interesu, da je teh delavk čim več, zato z dodatnim krmljenjem spodbuja matico k večjemu zaleganju.

Drug pomemben dejavnik pa je, da morajo biti čebele zdrave, še zlasti morajo biti očiščene varoje, ki se v tem času intenzivno razmnožuje v zalegi.

Do konca septembra morajo biti čebele nahranjene z zadostno zimsko zalogo, to je v AŽ panju od 10 do 12 kg.

 

V ekološkem čebelarstvu se čebelam pusti del medu, del pa se dokrmi z ekološko pridelanim sladkorjem.

 

Kranjska čebela je v naših podnebnih razmerah decembra in del januarja brez zalege. Takrat je potrebno zatirati varojo, ki se v tem času nahaja le na odraslih čebelah, in je zato bolj dovzetna na delovanje zdravil.

V ekološkem čebelarstvu se za ta namen uporabljajo le šibke koncentracije organskih kislin (ocetna, mravljična, mlečna …).

Julija in avgusta ze zvečer pred panji zbere veliko čebel. Tudi njim prija osvežitev po vročem in napornem dnevu.

Prizor, ki marsikoga prestraši. Pa vendar so čebele v roju dokaj mirne, le ne smemo se preveč približati. Če opazite roj, pokličite najbližjega čebelarja, ki bo čebele otresel v panj in tako ustvaril novo družino.

Spomladi se s pojavom prvih paš začne buren razvoj čebelje družine. Matica lahko v tem času zaleže tudi več tisoč jačec dnevno. V družini se tudi ponovno pojavijo troti.

 

Maja in junija čebele izkoriščajo bogate čebelje paše (akacija, lipa, kostanj, ponekod tudi smrekova in hojeva mana), hkrati pa se pojavi t.i. rojilno razpoloženje, ko nagon čebele sili k razmnoževanju. Čebelarji s svojimi ukrepi preprečujemo rojivost, saj v izrojeni družini ostane le približno polovica čebel, ki seveda ne more tako dobro izkoristiti čebeljih paš kot tista, ki ni zrojila.

Po kresi, ko se dan obesi, kot pravi pregovor, se razvoj čebel umiri, matice zmanjšujejo zaleganje in družine se počasi pripravljajo na jesenski čas.