m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

O nas

Čebelar Bajc Jože pred svojim čebelnjakom

»Začetki našega čebelarstva segajo v leto 1987, ko sem na sosedovi jablani opazil čebelji roj.

 

Za strokovno pomoč sem se obrnil na gospo Slavo Račič iz Topola, ki mi je dala potrebne satnice. Panj sem dobil pri svojem stricu Alojzu na Površju, kjer je po 2. svetovni vojni čebelaril njegov stric Jože Bajc.

Po njegovi smrti je čebelarstvo počasi usihalo, saj ni bilo nikogar, ki bi lahko prevzel dejavnost. Zadnje družine so propadle ravno v času, ko sem sam začel čebelariti, ker se je v tistem času v naše kraje razširila parazitska pršica varoja, ki je uničila mnogo čebeljih družin.

 

Družina se je lepo razvijala, za vzpodbudo mi je en čebelji roj dala gospa Slava, enega pa čebelar Martin Vodopivec iz Gorenje vasi. Tako sem leto 1987 zaključil s tremi čebeljimi družinami.

Slavko Šiško s svojo mentorico Slavo Račič

Naročite svoj med.

Prvi-čebelnjak

Prvi čebelnjak, zgrajen leta 1988

Naslednje leto sva z očetom naredila čebelnjak za 18 panjev. Gospa Slava mi je pomagala pri oskrbi družin. Maja sva družine razpolovila, tako da jih je bilo konec leta 1988 že šest.

 

Septembra sem šel služit vojaški rok, zato je naslednje leto dni zanje skrbela gospa Slava skupaj z mojimi starši. Po vrnitvi domov leta 1989 sem pričel s študijem veterine. Ob koncih tedna sem skrbel za čebele, tako da sem naslednjih 15 let čebelaril z 18 čebeljimi družinami.

Leta 2011 sem od čebelarja Martina Frankoviča iz Leskovca pri Krškem kupil 20 čebeljih družin, ker zaradi zdravstvenih težav ni več zmogel skrbeti zanje. Blizu vasi Ardro pri Raki smo istega leta zgradili čebelnjak za 42 družin. Vključil sem se v sistem ekološke pridelave in v letu 2013 pridobil prvi ekološki certifikat.

 

Čebele sem ob lipovi in kostanjevi paši selil na Gorjance v čebelnjak gospe Slave ter tudi njej pomagal pri selitvi in oskrbi čebel.
Leta 2014 sem kupil parcelo v Avguštinah nad Kostanjevico na Krki, kjer smo postavili čebelnjak za 60 čebeljih družin, kjer čebelarimo še danes.«

Slavko Šiško o svojih začetkih čebelarjenja

Čebeljnak v Avguštinah