m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

Bio med

Sestava in pridelava medu v panju

Po večini je med sestavljen iz vode in sladkorjev, med katerimi so najpogostejši glukoza, fruktoza in saharoza.

 

V majhnih količinah vsebuje nektar tudi številne druge sladkorje, mineralne snovi, eterična olja, organske kisline in zrnca cvetnega prahu.

Med iz nektarja ali rastlinske mane proizvajajo medonosne čebele (Apis melifera).V panju čebele medičino obdelajo, zgostijo, ji primešajo izločke svojih žlez in jo nato shranijo v celice satja, ki jih pokrijejo z voščenimi pokrovčki.

Bio akacijev med

Akacijev med čebele nabirajo v začetku maja. Je blagega vonja in arome, zato je odlično sladilo. Ugodno deluje pri nespečnosti in pomirja, priporoča se za uporabo sladkornim bolnikom.

Bio cvetlični med

Cvetlični med je značilna pomladanska paša. Zanj je značilna hitra kristalizacija, zato se ga pogosto uživa kot strd. Pomaga pri prehladu in drugih dihalnih obolenjih. Krepi srce in ožilje.

Bio lipov med

Lipov med ima vonj po lipovem cvetju in je blagega okusa. Pomaga pri astmi, nespečnosti in bronhitisu. Priporočajo ga ljudem, ki imajo nizek krvni tlak, ne priporoča pa se tistim s krvožilnimi boleznimi.

Bio kostanjev med

Kostanjev med ima nekoliko močnejši, bolj grenak okus. Čebele ga nabirajo junija. Priporoča se pri slabokrvnosti, poleg tega pa ugodno vpliva na prebavo. Zaradi izrazitega protibakterijskega delovanja pospešuje celjenje ran, zato se bio kostanjev med uporablja tudi v medicinske namene.

Naročite svoj med.

Uporabnost

Med je povsem naravno živilo. Uporabljali so ga že v pradavnini in tedaj je veljal za hrano bogov.

 

Med je tudi dandanes zelo cenjeno živilo. Uporabljamo ga lahko kot sladilo, okrepčilo ali kot dodatek k jedem.

Zaradi velike vsebnosti sladkorjev je pomemben kot energijsko živilo, primerno tako za zdrave kot za bolne, nosečnice, športnike …
Vsebuje tudi različne elemente, organske kisline, encime in vitamine, prav tako pa tudi snovi z protimikrobnim delovanjem ter druge snovi, ki krepijo imunski sistem.

Vir: dr. Terezija Golob, [et al.]: MED: Značilnosti slovenskega medu, Lukovica, ČZS, 2008